Met meer dan 6,2 miljoen geregistreerde domeinnamen is het .nl-domein het vijfde grootste landendomein ter wereld (SIDN, 2022). Ook is .nl wereldwijd een van de veiligste en meest succesvolle domeinen. In Nederland is deze extensie veruit het meest populair. Uit recent onderzoek blijkt dat 76% van de internetgebruikers een online betaling het liefst doet via een .nl-website (SIDN/GfK, 2022). Doordat internetgebruikers in Nederland eerder klikken op een .nl-domeinnaam, neemt de gebruikersrelevantie ervan sneller toe dan domeinnamen met andere extensies. Daardoor heeft u als ondernemer met een .nl meer kans om hoger in de zoekresultaten van Google te komen. Naast de extensie heeft ook uw domeinnaam zelf invloed op SEO. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het registreren van je domeinnaam.
Een sterke domeinnaam en SEO
Uw domeinnaam vertegenwoordigt uw bedrijf of merk. Deze vormt de ingang naar uw website, waar bezoekers uw producten of diensten vinden. Een sterke domeinnaam speelt een belangrijke rol in het creëren van waarde voor uw merk. Uit een onderzoek van SIDN blijkt dat 67% van de ondernemers in Nederland vindt dat SEO belangrijk tot zeer belangrijk is voor de keuze van een domein- en merknaam (SIDN, 2022). Met een goed gekozen domeinnaam kunt u uiteindelijk de vindbaarheid van uw website verhogen. Het vormen en aanschaffen van de juiste domeinnaam is een van de eerste belangrijke onderdelen van uw SEO-plan. Aan de hand van onze praktische tips, ondersteunen we u bij het kiezen van uw ideale domeinnaam die geschikt is voor SEO.
Relevantie
Meer dan 6,2 miljoen .nl-domeinnamen zijn al geregistreerd. Dat maakt de zoektocht naar uw ideale domeinnaam lastig, maar niet onmogelijk. Tools als de SIDN domeinnaamsuggestietool helpen u om snel een relevante naam te vinden. Zoekwoorden kunnen u helpen bij uw keuze voor een relevante naam. Met zoekwoorden kunt u de kern van uw dienst of product en zelfs uw locatie uitlichten. Ook is het belangrijk om te kijken naar de lange termijn. Gebruikt u bijvoorbeeld ‘boekenwinkel’ in uw domeinnaam, maar gaat u in de toekomst ook andere producten verkopen, dan dekt deze naam niet meer de lading.
Lengte
Zoekmachines zoals Google kijken niet naar de lengte van uw domeinnaam. Een lange domeinnaam vormt dus geen probleem voor SEO, maar kan wel lastiger te onthouden zijn. Een zinsdeel met meerdere trefwoorden kan lang en tegelijkertijd duidelijk zijn. Het is prettig als uw bezoekers zien waar uw website over gaat, maar maak de domeinnaam niet té lang. Kies vooral een domeinnaam die bij uw onderneming of organisatie past en die uw doelgroep makkelijk kan uitspreken en onthouden.
Speciale tekens
U kunt speciale tekens en koppeltekens beter vermijden. De domeinnaam taartenvantoon.nl is beter dan taarten-van-toon.nl. Is die eerste niet vrij, dan kiest u bij voorkeur voor een alternatieve, vergelijkbare domeinnaam. De kans dat mensen uw domeinnaam niet intypen in de zoekbalk, is groter als u gebruik maakt van een of meerdere koppeltekens. Domeinnaamsuggestietools helpen u bij het vinden van uw ideale domeinnaam.
Concurrentie
Heeft u uw ideale domeinnaam in het vizier? Dan is het waardevol om te achterhalen of een soortgelijke domeinnaam al geregistreerd is. Als er een .nl bestaat met een minimaal verschil met uw domeinnaam, is de kans groot dat dit voor verwarring zorgt bij uw doelgroep. En is de ondernemer die deze domeinnaam in bezit heeft een potentiële concurrent? Dan wilt u natuurlijk niet dat uw bezoekers op de website van uw concurrent terechtkomen. Daarnaast kan dit de aanleiding vormen voor een juridisch geschil op basis van intellectueel eigendomsrecht.