De invloed van snelle en veilige webhosting op SEO

Wilt u starten met uw eigen website of een e-mailadres met uw eigen domeinnaam? Dan is webhosting noodzakelijk. Webhosting is in feite het huren van webruimte op een server, waarop bestanden en data vanuit uw website worden opgeslagen. Deze server draait in een datacenter en staat dag en nacht in verbinding met het internet. Zo blijft uw website altijd beschikbaar voor uw bezoekers. De hosting heeft in veel gevallen invloed op de positie van uw website in de zoekresultaten van Google. In dit artikel leggen we u uit hoe dat werkt en waarom snelle en veilige webhosting belangrijk is.

Hosting en SEO

Iedere website of webshop verschilt qua vormgeving, grootte en technische eisen. Om die reden kunt u kiezen uit verschillende soorten pakketten voor de webhosting van uw website. Kies het pakket dat het beste bij uw wensen past. Naast deze verschillende pakketten zijn er ook hostingpartijen die hosting voor een heel laag bedrag aanbieden. Dat heet budgethosting. Om zo goedkoop mogelijke pakketten aan te kunnen bieden, willen budgethosters vaak zoveel mogelijk geld besparen. Dat kunt u bijvoorbeeld terugzien in de snelheid van uw website, doordat de hoster te veel websites op één server zet. Of in de kwaliteit van de service en hoe snel de hoster u helpt bij vragen of problemen met uw website of hosting. Al deze aspecten kunnen indirect invloed hebben op SEO

Snelheid van je website

Als het gaat om SEO, verwacht 40% van de Nederlandse ondernemers dat een hostingpartij snelle hosting levert. Dat blijkt uit een recent onderzoek van SIDN (SIDN, 2022). Websites die langzaam laden, bijvoorbeeld door langzame hosting, zijn niet gebruiksvriendelijk voor uw bezoekers. Dit geldt voor de laadtijd op alle devices, zoals desktops en smartphones. Hoe sneller uw website is, hoe langer bezoekers gemiddeld blijven hangen. Daardoor is de kans groter dat ze meerdere pagina’s bezoeken, als ze op uw website natuurlijk relevante content of het antwoord op hun vraag vinden. Uit onderzoek blijkt dat het verbeteren van uw laadtijd, kan zorgen voor een stijging van het percentage bezoekers dat overgaat tot een aankoop (Deloitte, 2020).

Naast de kwaliteit van uw hosting, heeft ook de locatie van uw server invloed op de snelheid van uw website. Dat komt doordat servers dicht bij de klant de bestanden sneller kunnen overdragen dan servers die kilometers ver weg zijn. Kies daarom bij voorkeur een server die dicht bij uw klanten staat, zodat uw website mogelijk sneller laadt. Zoekmachines nemen factoren zoals een snelle zoekervaring mee in het ranken van zoekresultaten. Een langzame website of webpagina verstoort een snelle zoekervaring, waardoor uw website lager scoort in de online zoekresultaten.

Uptime en downtime

Bij websites die langzaam laden, is de kans op downtime groter. Downtime is de tijd die uw website niet bereikbaar is voor bezoekers. Gevallen waarbij bezoekers een foutmelding ervaren op uw website, waardoor ze een taak niet kunnen uitvoeren, vallen hier ook onder. Uptime is het tegenovergestelde van downtime. Dit is de periode waarin de server waarop uw website wordt gehost, goed functioneert en uw website bereikbaar is voor bezoekers. Websites die regelmatig of zelfs meerdere keren per maand down zijn, verstoren de zoekervaring van uw bezoekers. Dit beoordeelt Google als negatief, waardoor uw website lager in de zoekresultaten komt. Kiest u voor een kwalitatieve hosting, dan worden problemen met uw server sneller opgelost. Dat komt doordat deze partijen bijvoorbeeld meerdere servers inzetten die elkaar aflossen, wanneer er een probleem optreedt. Zo verminderen ze risico’s en zorgen ze dat de uptime van uw website maximaal is.

Chat openen
1
IJsselChat
Hallo,

Waarmee kan ik je helpen?

Edwin